ФІЗИЧНІ МЕХАНІЗМИ ПОЛЯРИЗАЦІЙНИХ ЭФЕКТІВ В КРИСТАЛАХ, ЩО ПЕРЕБУВАЮТЬ В ТЕРМОДИНАМІЧНО НЕРІВНОВАЖНИХ УМОВАХ - Kosorotov, V. F.; Shchedrina, L. V. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2010)
У роботі аналізуються фізичні й модельні уявлення про поляризаційні ефекти, пов'язані з термодинамічно нерівноважними умовами в кристалах, що перебувають у полі просторово неоднорідного впливу. Серед поляризаційних ефектів, що виникають в таких умовах, а саме: флексоелектричного, термополяризаційного й третинного піроелектричного ефектів, особлива увага приділяється опису останнього, що представляє найбільший інтерес із точки зору застосування цих ефектів.