ЕКСІТОНИ ВАН’Є-МОТТА І АТОМИ У ПОСТІЙНОМУ ЕЛЕКТРИЧНОМУ ПОЛІ: ФОТОІОНІЗАЦІЯ, ШТАРК ЕФЕКТ ТА РЕЗОНАНСИ У ІОНІЗАЦІЙНОМУ КОНТИНУУМІ - Glushkov, A. V.; Lepikh, Ya. I.; Khetselius, O. Yu.; Fedchuk, A. P.; Ambrosov, S. V.; Ignatenko, A. V. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2008)
На підставі методу операторної теорії збурень виконано розрахунок Штарк-ефекту для атома водню, натрію та ексітонів Ван’є-Мотта (напівпровідник Cu2 O) у однорідному електричному полі. Незвичайні особливості у спектрі фотоіонізації воднеподібних систем описані на підставі адекватної квантово-механічної моделі. Енергії високо розташованих резонансів у іонізаційному континуумі добре узгоджуються з відомими експериментальними даними Gross et al. Розраховані штарківські зсуви для ряда станів ексітону у напівпровіднику Cu2 О (жовта серія) в електричному полі 600 В/см. Прогнозується можливість проявлення незвичайних особливостей у спектрах ексітонів Ван’є-Мотта поблизу границі іонізації останніх.