МАГНІТООПІР ПРИ КІМНАТНІЙ ТЕМПЕРАТУРІ В МАНГАНІТАХ Pr0.70Ba0.30MnO3+δ З УПОРЯДКУВАННЯМ В А-ПОЗИЦІЇ - Trukhanov, S. V.; Trukhanov, A. V.; Botez, C. E.; Szymczak, H. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2009)
Досліджено структуру та магнітотранспортні властивості впорядкованого стану в А-позиції в манганітах Pr0.70Ba0.30MnO3+δ (δ = 0, 0.025). Вихідний розупорядкований в А-позиції склад Pr0.70Ba0.30MnO3 є орторомбічним (SG = Imma, Z = 4) феромагнетиком з температурою Кюрі TC ≈ 173 K. Він проявляє два піки електричного опору при TI ~ 128 K і TII ~ 173 K, а також два піки магнітоопору ~ 74 % і ~ 79 % у полі 50 кЕ. Цей зразок Pr0.70Ba0.30MnO3 складається з кристалітів із середнім розміром ⟨ D ⟩ ≈ 10.213 μм. Послідовний відпал цього зразка у вакуумі P[O2] ≈ 10-4 Пa, а потім на повітрі при T = 8000 Cведе до руйнування його початкової структури і хімічному розшарування на дві фази: (i) стехіометричну по кисню впорядковану в А-позиції PrBaMn2 O6 з тетрагональною (SG = P4/mmm, Z = 2) елементарною коміркою і TC ≈ 313 K і (ii) надстехіометричною по кисню розупорядкованою в А-позиції Pr0.90Ba0.10MnO3.05 з орторомбічною (SG = Pnma, Z = 4) елементарною коміркою і TC ≈ 133 K. Він також проявляє магнитоопір ~ 14 % при ~ 313 K у полі 50 кЕ. Цей зразок складається із кристалітів зі зменшеним середнім розміром ( D ) ≈ 491 nm. Спостережувані магнітні властивості інтерпретуються в припущенні хімічного фазового розшарування, а також ефектів розмірності кристалітів і впорядкування катіонів в А-позиції. Отримані в даній роботі матеріали можуть бути використані при створенні датчиків магнітного поля, тому що володіють значним магнітоопором ( ~14% у полі 50 кЕ) при кімнатній температурі.