КВАНТОВА МІРА ЧАСТОТИ І ДЕТЕКТУВАННЯ ЗСУВУ ЛІНІЙ НАДТОНКОЇ СТРУКТУРИ ІТЕРБІЯ ЗА РАХУНОК ЗІТКНЕНЬ В АТМОСФЕРІ ГЕЛІЯ - Loboda, A. V.; Mischenko, E. V.; Dubrovskaya, Yu. V.; Svinarenko, A. A. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2009)
Розглянуті проблеми побудови ітербієвої квантової міри частоти і детектування зсуву за рахунок зіткнень ліній надтонкої структури (НТС) ітербія в атмосфері буферного (гелій) газу. Релятивістський підхід використано у розрахунку міжатомних потенціалів, сил осциляторів, і НТС зсуву та уширення за рахунок зіткнень для атому іттербія в атмосфері гелія.