КРИСТАЛІЧНА СТРУКТУРА ТА МАГНІТНІ ВЛАСТИВОСТІ СПЛАВІВ ТВЕРДИХ РОЗЧИНІВ У СИСТЕМІ Tm-Ge-Si - Kozak, R. S.; Pukas, S. Ya.; Gorelenko, Yu. K.; Gladyshevskii, R. E.; Labovka, D. V.; Pankiv, L. I.; Tsmots, V. M. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2009)
Сплави твердих розчинів у системі Tm-Ge-Si досліджено методами рентгенівської дифракції і магнітної сприйнятливості (МС). Встановлено, що кристалічна структура даних сплавів належить до гексагонального структурного типу AlB2, у якій для атомів малого розміру (Si, Ge) характерна тригонально-призматична координація. Результати вимірювань МС в залежності від температури (80-800 К) та напруженості магнітного поля (0,5-4,0 кЕ) свідчать про наявність парамагнітної складової, яка добре описується законом Кюрі-Вейсса і не залежить від напруженості магнітного поля. Також визначені магнітні характеристики досліджуваних матеріалів (параметр Вейсса, ефективний магнітний момент на формульну одиницю і константа Кюрі).