ТОНКІ ПЛІВКИ ТРЕТ-БУТИЛ КАЛІКСАРЕНІВ ЯК ЧУТЛИВІ МАТЕРІАЛИ ДЛЯ СЕНСОРІВ ДО ОРГАНІЧНИХ СПОЛУК - Kukla, A. L.; Vakhula, A. A.; Kruglenko, I. V.; Khorouzhenko, V. Yu.; Samoylova, I. A. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2009)
Досліджені адсорбційні характеристики тонких наноструктурованих плівок требутилкалікс[n]аренів (n=3, 4, 5, 6, 8) товщиною близько 200 нм до парів різноманітних органічних речовин. Вимірювання адсорбції каліксаренових шарів проведено двома способами — за допомогою мас-чутливого кварцового мікробалансу та шляхом інтерференційних колориметричних вимірювань. Визначено газочутливі, селективні та регенеративні параметри досліджених плівок як чутливих матеріалів для хімічних сенсорів. Показано, що для детектування хлорвмісних сполук найбільш чутливими є шари на основі каліксарену С[5]A. Проведено порівняльний аналіз відгуків кварцових кристалічних та оптичних сенсорних елементів для кожної із досліджених чутливих плівок.