ФАЗОВІ ПЕРЕХОДИ В МАГНЕТИКАХ З ТЕНЗОРНИМИ ВЗАЄМОДІЯМИ Й НИЗЬКОТЕМПЕРАТУРНІ ДАТЧИКИ МАГНІТНОГО ПОЛЯ - Shapovalov, I. P.; Sayko, P. A. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2010)
Досліджено фазові переходи в одноосьових магнітних кристалах з тензорними взаємодіями. Розглянуто випадок, коли значення атомних спінів S дорівнює одиниці, а зовнішнє магнітне поле h спрямоване уздовж кристалографічної осі (вісь z). При цих умовах у системі можуть реалізуватися три одно-підграткові аксиально-симетричні фази: феромагнітна (ФМФ), квадрупольна (КФ) і парамагнітна (ПМФ). У координатах температура- поле побудована фазова діаграма системи. На діаграмі є потрійна точка, координати якої залежать від параметрів гамільтоніана. При фіксованій температурі індуковані збільшенням магнітного поля фазові переходи (ФП) першого роду із КФ у ФМФ відбуваються при певному значенні поля с h й супроводжуються стрибкоподібним виникненням у системі великого магнітного моменту. При низьких температурах величина с h практично не залежить від температури, що дозволяє використовувати досліджуваний кристал як низькотемпературний датчик, що сигналізує про досягнення магнітним полем критичного значення с h .