ВИВЧЕННЯ АТОМНИХ СИСТЕМ У ІНТЕНСИВНОМУ ПОЛІ ЛАЗЕРНОГО ВИПРОМІНВАННЯ: СПЕКТРАЛЬНА ІЄРАРХІЯ, ДИНАМІЧНА СТАБІЛІЗАЦІЯ ТА ГЕНЕРАЦІЯ УЛЬТРАКОРОТКИХ ІМПУЛЬСІВ ВУФ ТА РЕНТГЕНІВСЬКОГО ДІАПАЗОНІВ - Glushkov, A. V.; Shpinareva, I. M.; Ignatenko, V. M.; Gura, V. I. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2017)
Розвинуто новий метод детектування ефектів спектральної ієрархії і динамічної стабілізації в атомних системах у сильному полі лазерного випромінювання. Виконано моделювання генерації аттосекундних імпульсів ВУФ а рентгенівського діапазону при іонізації втомних систем фемтосекундним оптичним імпульсом. Теорія шуканих явищ може служити фізичною основою для побудування нових нано-атомних елементів, приладів та технологій (сенсори, джерела ВУФ та рентгенівського випромінювання, квантові машини Карно, одноатомні лазери, елементи квантових комп’ютерів тощо).