РЕАКТИВНІСТЬ ОДНОСТІНИХ ВУГЛЕЦЕВИХ НАНОТРУБОК ПРИ ВЗАЄМОДІЇ З БІОЛОГІЧНИМИ МАКРОМОЛЕКУЛАМИ – ДНК І БІЛКАМИ - Dovbeshko, G. I.; Obraztsova, O. D.; Fesenko, O. M.; Yakovkin, K. I. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2017)
В роботі прeдставлено короткий огляд даних літератури щодо експериментальних і розрахункових відомостей по нековалентній взаємодії ДНК і білків з нефункціоналізованими вуглецевими нанотрубками. Наведено результати, що отримано методом комбінаційного розсіяння і електронної мікроскопії відносно характеристики вуглецевих нанотрубок, а також данні SEIRA (Surface Enhanced Infrared Absorption-підсилення інфрачервоного поглинання металевою поверхнею) спектроскопії по визначенню конформаційного стану ДНК і білка на прикладі бичачого сироваткового альбуміну (БСА) при взаємодії з одностінними вуглецевими нанотрубками. Ці експерименти дозволили зробити висновок про характер нековалентних взаємодій в системі трубка–біомолекула. Аналіз даних показав, що при взаємодії ДНК з нанотрубками відбувається їх зв’язування на поверхні нанотрубки з утворенням достатньо стабільних комплексів за участю Ван-дер-Ваальсових сил, в яких π-стекінгу відводиться головна роль і які перебудовують водневі зв’язки в структурі біологічної молекули..Це означає, що змінюється сила зв’язку та відбувається розрив одних зв’язків з утворенням інших. Вважається, що внаслідок гідрофобної взаємодії і π-стекінга адсорбція альбуміну на поверхні нанотрубки відбувається на звичайні місця (сайти) зв’язування цього білка . А саме, це – тиродин (Tyr) та фенілаланін (Phe), аргінін (Arg) та подібні йому по структурі амінокислоти.