НА ШЛЯХУ ДО СТВОРЕННЯ ПОРТАТИВНОЇ АВТОМАТИЧНОЇ СИСТЕМИ РЕГУЛЮВАННЯ ГЛЮКОЗИ В КРОВІ - Voytovich, I. D.; Korsunsky, V. M. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2017)
Аналізуються необхідність і можливості створення портативної автоматичної системи регулювання концентрації глюкози в крові (КГК) людини, яка б ефективно доповнила або в деяких ланках замінила природні процеси регулювання, порушені в результаті захворювання на діабет. Показано, що зараз основна проблема при створенні такої системи полягає в розробці надійного, неінвазійного, неперервно діючого глюкосенсора. Її вирішенню заважають дуже низька середня концентрація глюкози та її незначний вплив на оптичні властивості біотканини, а також фізіологічні зміни рівня кровонаповнення біотканини.. Дано аналітичний огляд розробок у цьому напрямі. Звертається увага на те, що переважна більшість запропонованих неінвазійних і малоінвазійних глюкосенсорів фактично вимірює концентрацію глюкози, усереднену по всьому об’ємові живої тканини, або в тканинній рідині, а задача коректного перерахунку результатів вимірювань у КГК не вирішується. Висловлена думка про те, що сучасний рівень техніки забезпечує усі передумови для створення зручної портативної системи штучного регулювання КГК.