МАГНІТООПІР А-КАТІОН-ВПОРЯДКОВАНИХ МАНГАНІТІВ В ОБЛАСТІ КІМНАТНИХ ТЕМПЕРАТУР - Trukhanov, S. V.; Troyanchuk, I. O.; Trukhanov, A. V.; Szymczak, H. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2017)
Методом двоступінчастого синтезу отримані А-катіон-впорядковані манганіти . Досліджено їх хімічний склад, кристалічна структура, магнітні та магнітотранспортні властивості. Виявлено, що фізичні властивості А-катіон-впорядкованих манганітів значно відрізняються від властивостей А-катіон-розупорядкованих , і сильно залежать від ступеню впорядкування катіонів і . Так, А-катіон-розупорядкований зразок характеризується кубічним () елементарною коміркою, у той час як А-катион-впорядкований характеризується тетрагональною () коміркою. Катіонні стани в досліджуваній системі є зворотними. Катіон-впорядкований стан є стабільним після термообробки на повітрі до 1300 0C. Упорядкування катіонів призводить до значного збільшення критичних температур фазових переходів. Так, зразок з максимальним ступенем порядку є "металом" нижче TMІ ~ 311 K, у той час як для повністю розупорядкованого зразка TMІ досягає лише ~ 137 K. Трохи нижче TMІ всі зразки демонструють пік магнітоопору, що становить ~ 10 % і ~ 65 % у полі 9 кЕ для повністю впорядкованого та неупорядкованого зразків відповідно. Це дуже важлива якість, пік магнітоопору в області кімнатних температур, спричиняє потенційну практичну значимість А-катіон-впорядкованих манганітів PrBaMn2O6. Отримані магнітні матеріали можуть бути використані при розробці датчиків магнітного поля, а також у пристроях зберігання інформації.