УДОСКОНАЛЕНА ЛАЗЕРНО-ФОТОІОНІЗАЦІЙНА СХЕМА ПОДІЛЕННЯ РАДІОАКТИВНИХ ІЗОТОПІВ ТА ПРОДУКТІВ АТОМНОЇ ЕНЕРГЕТИКИ: УРАН ТА ТРАНСУРАНОВІ ЕЛЕМЕНТИ - Ternovsky, V. B.; Smirnov, A. V.; Kuznetsova, A. A.; Khetselius, O. Yu.; Buyadzhi, V. V.; Glushkov, A. V. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2017)
Запропонована нова, оптимальна схема лазерно-фотоіонізаціонного поділення важ- ких радіоактивних ізотопів і ядерних ізомерів, зокрема ізотопів урану і трансуранових елементів. Покращена схема заснована на селективному лазерному збудженні атомів радіоактивного ізотопу у високозбуджені рідбергівські стани і автоіонізаційоному механізмі іонізації в присутності слабкого електричного поля. Отримані деякі попередні дані для енергій автоіонізаційних резонансів для U і трансуранових ізотопів. Представлена залежність швидкості розпаду резонансів в слабкому постійному електричному полі. Прогнозуються два канали розпаду автоіонізаційних станів і передбачений ефект гігантського розширення автоіонізаційних резонансів в спектрі урану у відносно слабкому електричному полі, що вказує на принципово нову спектроскопію автоіонізаціонних станів для урану і трансуранових елементів. Використовуючи оптимальну модель лазерного впливу і формалізм матриць густини, проведено моделювання оптимальної схеми поділу ізотопів U. Представлена оптимальна схема гамма-лазера на ядерних ізомерах, що швидко розпадаються, з використанням лазерно-фотоіонізаційної схеми поділення (сортування) збуджених ядер і подальшої автоіонізації в присутності електричного поля.