ВПЛИВ ТЕМПЕРАТУРИ НА РОБОЧІ ХАРАКТЕРИСТИКИ СЕНСОРІВ НА ОСНОВІ ПВДФ - Сергєєва, О. Є.; Бутенко, А. Ф.; Федосов, С. Н. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2011)
Технічні характеристики сенсорів залежать від температури навколишнього середовища. Встановлено, що для досягнення довгострокової стабільності при підвищених температурах необхідно проводити попередній відпал, причому температура відпалу повинна бути трохи вище передбачуваної температури експлуатації. Тоді властивості сенсора залишаються незмінними протягом тривалого часу. На основі досліджень зроблено висновок про те, що максимальна температура експлуатації розроблених піро- і п’єзоелектричних сенсорів не повинна перевищувати 80°С. Стосовно ж нижньої межі діапазону робочих температур, вважаємо за доцільне встановити її на рівні -20... -25°С, враховуючи зменшення коефіцієнтів, а також те, що температура склування аморфної фази ПВДФ складає -40...-50°С.