БЕЗКОНТАКТНІ ОПТИЧНІ ТЕРМОСЕНСОРИ НА ОСНОВІ МОНОКРИСТАЛУ (Ga54.59In44.66Er0.75)2S300 - Галян, В. В.; Іващенко, І. А.; Кевшин, А. Г.; Олексеюк, І. Д.; Третяк, А. П.; Тищенко, П. В. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2018)
Методом розчину-розплаву у вертикальній двозонній печі вирощено монокристал (Ga54.59In44.66Er0.75)2S300. В спектрі оптичного поглинання монокристалу (Ga54.59In44.66Er0.75)2S300. ідентифіковано максимуми, що відповідають переходам в 4f оболонці іонів Ербію. Досліджено спектри фотолюмінесценції за температури 150, 200, 250, 300 К при збудженні лазером із довжиною хвилі 980 нм. Зафіксовано, що максимуми випромінювання (805, 1540 нм) не змінюють положення та форму при зміні температури. На основі діаграми енергетичних рівнів в Er3+ іонах встановлено механізм випромінювання, а також пояснено зростання інтегральної інтенсивності фотолюмінесценції при збільшенні температури. Обчислено чутливість максимумів випромінювання монокристалу (Ga54.59In44.66Er0.75)2S300. від температури.