СЕНСОРИ ВОЛОГОСТІ НА ОСНОВІ НАПІВПРОВІДНИКОВОЇ ВАРИСТОРНОЇ КЕРАМІКИ SnO2-Co3O4-Nb2O5-Cr2O3 - Гапонов, О. В. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2018)
Варисторний ефект у SnO2 -Co3 O4 -Nb2 O5 -Cr2 O3 кераміці з різними домішками супроводжувався сильним вологочутливим ефектом для електричної провідності у слабкому полі. Електропровідність у слабких полях і діелектрична проникність кераміки збільшувались при зростанні відносної вологості повітря з 10 до 93%. Такі ефекти спостерігались як для твердо-фазних синтезованих зразків без або з CaO домішкою, так і для рідко-фазних синтезованих зразків з CuO або V2 O5 домішками. Найменшу вологочутливість мають рідкофазні синтезовані зразки у зв’язку з їх більш щільною структурою й існуючими вторинними фазами, які розташовуються між зернами SnO2 . Для досліджених зразків обчислені значення коефіцієнта вологочутливості 1,8·103 -3,2·105 при слабких електричних полях і коефіцієнта нелінійності 30-57 при сильних електричних полях (E1 = 5,3-7 кВ·см-1). Властивості оксидної кераміки пояснюються електричною провідністю, яка контролюється потенціальними бар’єрами на межах зерен. Висота бар’єрів зменшується як зі збільшенням відносної вологості повітря при слабких електричних полях, так і напруги при сильних електричних полях. Велика вологочутливість є ключовим фактором для сенсорного використання кераміки на основі SnO2 .