ХАОС-ДИНАМІЧНИЙ ПІДХІД ДО АНАЛІЗУ, ОБРОБКИ ТА ПРОГНОЗУВАННЯ ДАНИХ ВИМІРЮВАННЯ ДЛЯ ХАОТИЧНИХ КВАНТОВИХ СИСТЕМ І СЕНСОРІВ - Глушков, О. В.; Буяджи, В. В.; Терновський, В. Б.; Ігнатенко, Г. В.; Кузнєцова, Г. О.; Машканцев, О. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2018)
Стаття присвячена проблемі розробки нових математичних і обчислювальних засобів для аналізу і обробки даних вимірювань хаотичних квантових і лазерних систем і квантових пристроїв (сенсорів). Пропонуємий хаос-геометричний підхід включає об'єднану групу методів нелінійного аналізу та теорії хаосу, таких як метод автокореляційної функції, мультіфрактальний формалізм, вейвлет-аналіз, метод взаємної інформації, метод кореляційного інтеграла, алгоритми помилкових найближчих сусідів і сурогатних даних, аналіз на основі показників Ляпунова і ентропії Колмогорова, формалізм функцій пам'яті, нейромережеві алгоритми і ін. Представлені найбільш ефективні схеми обчислення спектра показників Ляпунова, розмірності Каплана-Йорка, ентропії Колмогорова тощо.