ОПТИМІЗОВАНА РЕЛЯТИВІСТСЬКА ОПЕРАТОРНА ТЕОРІЯ ЗБУРЕНЬ В СПЕКТРОСКОПІЇ БАГАТОЕЛЕКТРОННОГО АТОМУ В ЕЛЕКТРОМАГНІТНОМУ ПОЛІ: ДЕТЕКТУВАННЯ СПЕКТРАЛЬНИХ ПАРАМЕТРІВ - Кузнецова, Г. О.; Глушков, А. В.; Гурська, М. Ю.; Буяджи, А. А.; Терновський, В. Б. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2018)
Розроблена оптимізована версія нового методу релятивістської операторної теорії збурень з метою обчислення характеристик штарківських резонансів (енергії і ширини) для багатоелектронних атомних систем в електромагнітному полі. Новий підхід дозволяє виконати кількісно прецизійний і теоретично послідовний опис сильно-польового (DC, AC) ефекту Штарка і включає в себе фізично обґрунтоване наближення перекручених хвиль в рамках формально точної релятивістської квантово-механічної процедури. В якості ілюстрації представлені деякі тестові дані для енергій і ширини штарківських резонансів у важких багатоелектронних атомах (цезій, францій), які порівнюються з результатами розрахунків в рамках альтернативних послідовних методів.