МОДЕЛЮВАННЯ НЕЛІНІЧНИХ ОПТИЧНИХ ЕФЕКТІВ ВЗАЄМОДІЇ ЛАЗЕРНОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ З АТМОСФЕРОЮ І ДЕТЕКТУВАННЯ ЕНЕРГООБМІННИХ ПРОЦЕСІВ В СУМІШУ АТМОСФЕРНИХ ГАЗІВ - Бунякова, Ю. Я.; Глушков, O. В.; Хецеліус, О. Ю.; Свінаренко, А. А.; Ігнатенко, Г. B.; Биковщенко, Н. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2019)
Розроблено вдосконалену квантово-кінетичну модель для опису нелінійнооптичного (спектроскопічного) ефекту, спричиненого взаємодією інфрачервоного лазерного випромінювання з атмосферою. Визначені кількісні особливості обміну енергією в суміші CO2-N2-H2О атмосферних газів, які можуть бути використані при розробці нових сенсорних спектроскопічних технологій спостереження за станом атмосфери.