ДЕТЕКТУВАННЯ ТА АНАЛІЗ ХАОТИЧНИХ ФЛУКТУАЦІЙ КОНЦЕНТРАЦІЇ РАДІОАКТИВНОГО РАДОНУ В АТМОСФЕРНОМУ СЕРЕДОВИЩУ - Хецеліус, О. Ю.; Глушков, О. В.; Степаненко, С. М.; Свинаренко, А. А.; Буняковa, Ю. Я.; Буяджи, В. В. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2019)
Ми вперше представляємо результати аналізу та моделювання часової динаміки концентрації радону в атмосфері 222Rn, використовуючи дані Честер поверхневих спостережень в Environmental Measurements Laboratory (USA Dept. of Energy). Виявлені елементи хаотичної динаміки на основі застосування нелінійних методів теорій хаосу та динамічних систем. Для реконструкції відповідного дивного хаотичного аттрактору обчислені часова затримка та розмірність вкладення. Перша визначається методами функції автокореляції та середньої взаємної інформації, а остання обчислюється на основі методу кореляційного інтегралу та алгоритму помилкових найближчих сусідів. Наведені результати обчислення топологічних та динамічних інваріантів для спостережуваного часового ряду концентрацій радону.