ТЕОРЕТИЧНА ОЖЕ-СПЕКТРОСКОПІЯ ТВЕРДОГО ТІЛА: РОЗРАХУНОК ЕНЕРГЕТИЧНИХ ПАРАМЕТРІВ - Глушков, О. В.; Буяджи, В. В.; Цудик, А. В.; Чернишев, O. С.; Єфімова, Е. O. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2020)
Електронна Оже-спектроскопія є ефективним метод вивчення хімічного складу твердих поверхонь і приповерхневих шарів. Вивчення спектрів Оже в атомних, молекулярних системах і твердих тілах дає важливі дані для багаточисленних науково-технічних застосувань. Як правило, головна увага приділяється моделям обчислення Оже-спектрів та отриманню інформації про основні енергетичні та спектральні параметри, а також визначенню складу поверхні на основі розшифровки Оже-спектрів. В даній роботі комбінований релятивістський енергетичний підхід і релятивістська багаточастинкова теорія збурень з нульовим наближенням функціонала густини застосовуються для визначення енергетичних і спектральних параметрів Оже-процесу в твердотільних Na, Si, Ge, Ag. Результати порівнюються з узагальненими експериментальними результатами, а також з результатами, отриманими на основі альтернативних теоретичних методів. Важливий момент пов'язаний з коректним урахуванням внесків складних багаточастинкових обмінно- кореляційних ефектів та використанням оптимізованого одночастинкового уявлення в нульовому наближенні релятивістської багаточастинкової теорії збурень, що суттєво впливає на згоду теорії та експерименту.