УДОСКОНАЛЕННЯ ГЕНЕРУВАННЯ ТЕСТОВИХ СИГНАЛІВ ДЛЯ ВИЗНАЧЕННЯ ПАРАМЕТРІВ ІМПЕДАНСУ В ШИРОКОМУ ДІАПАЗОНІ ЧАСТОТ - Мельник, В. Г.; Борщов, П. І.; Бєляєв, В. К.; Василенко, О. Д.; Ламеко, О. Л.; Сліцький, О. В. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2020)
Дано короткий аналіз сучасних методів вимірювання параметрів імпедансу та джерел похибок, що обмежують їх точність в широкому діапазоні частот. Обґрунтовано ефективний шлях вирішення основної проблеми – значного збільшення похибок розділення інформативного сигналу на квадратурні складові при підвищенні частоти. Детально розглянуті схеми побудови широкосмугових однофазних та багатофазних цифрових генераторів тестових і опорних сигналів з використанням кільцевих лічильників Джонсона, які мають дуже малі фазові похибки, а також схема керування співвідношенням фаз тестових та опорних сигналів. Розглянуто розроблені на їх основі структури і принципи дії вимірювачів імпедансу з застосуванням перетворення імпеданс – напруга, мостового методу з балансуванням за модулем і фазою сигналу нерівноваги та їх комбінації.