РОЗРОБКА КОНДУКТОМЕТРИЧНОГО БІОСЕНСОРА НА ОСНОВІ АРГІНІНДЕІМІНАЗИ ДЛЯ ВИЗНАЧЕННЯ АРГІНІНУ - Солдаткін, О. О.; Кучеренко, І. С.; Саяпіна, О. Я.; Кучеренко, Д. Ю.; Марченко, С. В.; Солдаткін, О. П.; Дзядевич, С. В. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2021)
Вперше розроблено кондуктометричний ферментний біосенсор для визначення концентрацій аргініну. При виготовлені біоселективної мембрани біосенсора використовували аргініндеіміназу, яка була іммобілізована ковалентною зшивкою глутаровим альдегідом з бичачим сироватковим альбуміном на поверхні золотого планарного перетворювача. В роботі було перевірено вплив параметрів розчину (іонна сила, буферна ємність) на функціонування біосенсора для визначення аргініну. Показано, що запропонований моноферментний біосенсор характеризувався гарною селективністю відносно можливих інтерферуючих речовин. Біосенсор характеризувався високою чутливістю до аргініну (мінімальна границя визначення – 5 мкМ). Лінійний діапазон біосенсорного визначення аналіту був від 10 до 800 мкМ. Чутливість біосенсора до аргініну - 72 мкСм/мМ. Показано, що розроблений біосенсор є перспективним для застосування при аналізі концентрацій аргініну в реальних зразках.