ПРО ФІЗИЧНУ ПРИРОДУ СУБ'ЄКТИВНОГО ПСИХОЛОГІЧНОГО ЧАСУ - Оліх, Ярослав (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2023)
Запропоновано просту температурну залежність швидкості зміни психологічного часу tps(tС) у людини: (∂tps/∂Sps)=Dps·δТ, де Dps – деяка константа, Sps – психологічна ентропія, що характеризує поточний фізичний/психічний стан людини; δТ – нормована температура тіла δТ=(tС – tСn ), tС – поточна температура і tСn – нормальна температура. Встановлено цю залежність як емпіричний результат особистого досвіду «сприйняття» інтервалів часу (~10 хв) при високій температурі тіла (tС ≥38,20С). Показано, що визначальним чинником для успішного вирішення завдання кількісної оцінки тривалості та швидкості зміни психологічного часу є взаємодія двох компонентів мислення – свідомості та підсвідомості. Виявлено оптимальні фізичні умови для залучення підсвідомості, що призводить до значного посилення можливостей мозку (ефект синергії). Запропоновано можливе застосування отриманих формул для аналізу змін психологічного часу з температурою та ентропією. З використанням проведених розрахунків були побудовані графічні температурні залежності δТ, δtps (Dps·∆Sps), які підтвердили очікуване зростання цих параметрів.