ПРО МОЖЛИВІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ТЕРМОХІМІЧНИХ ГАЗОАНАЛІЗАТОРІВ В БАГАТОКОМПОНЕНТНІЙ СУМІШІ - Черненко, О. С.; Калінчак, В. В.; Розізнаний, М. В.; Копійка, О. К. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2023)
В роботі описано метод пошуку кінетичних параметрів гетерогенно-каталітичних реакцій окислення малих домішок горючого газу в повітрі на тонкому платиновому дроті. Він полягає в отриманні з вольт-амперної характеристики дроту залежності критичних значень струму, що відповідають каталітичному займанню та погасанню домішки газу, від її масової частки в повітрі. Запропоновано методику визначення вмісту двох горючих газів в повітрі на основі обробки вольт-амперної характеристики платинового дроту. В залежності від рівня сумарної концентрації газів в повітрі визначальними експериментальними характеристиками є не лише перегрів дроту (каталізатора) відносно інертного дроту в умовах каталітичного займання, але і перегрів дроту при каталітичному погасанні або в умовах само підтримуючого каталітичного горіння (без нагріву електричним струмом).