ПОШИРЕННЯ ПОВЕРХНЕВИХ АКУСТИЧНИХ ХВИЛЬ В ШАРУВАТІЙ СТРУКТУРІ ТВЕРДЕ ТІЛО – РІДИНА – ТВЕРДЕ ТІЛО - Лепіх, Я. І. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2025)
Досліджено особливості поширення поверхневих акустичних хвиль (ПАХ) в дискретно шаруваті структурі тверде тіло – рідина – тверде тіло (ТРТ). Встановлені умови трансформації ПАХ Релея в інші типи хвиль, які можуть локалізуватися в рідкому шарі, в пластинах – звукопроводах як хвиля витоку у моді поперечної хвилі маючи характер комплексної величини. Отримано значення для швидкостей поздовжньої і зсувної хвиль, пов’язаних з основними фізичними константами матеріалів пластин, рідини і геометрією шаруватої структури. Вказуються можливі застосування таких структур в системах різного призначення як сенсори чи інші електронні пристрої.