ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК МІЖ ПІРОЕЛЕКТРИЧНИМИ ВЛАСТИВОСТЯМИ ТА ЗАЛИШКОВОЮ ПОЛЯРИЗАЦІЄЮ В ПОЛІВІНІЛІДЕНФТОРИДІ, ПРИЗНАЧЕНОМУ ДЛЯ ВИГОТОВЛЕННЯ ПІРОЕЛЕКТРИЧНИХ СЕНСОРІВ - Федосов, С. Н.; Сергєєва, О. Є.; фон Зеггерн, Х.; Ніцук, Ю. А. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2025)
Піроелектрика та фракційні термостимульовані струми деполяризації (TСД) були експериментально вивчені в плівках полівініліденфториду (ПВДФ), електризованих шляхом застосування сильного постійного поля при кімнатній температурі. Отримана поляризація виявилась менш термічно стабільною, ніж корельований компенсуючий заряд. Дослідженням балансу заряду та піроелектричного коефіцієнта, виміряного під час охолодження у фракційному експерименті, показано, що захоплений компенсуючий поляризацію заряд відповідає зачасткову перебудову поляризації під час охолодження. Поляризація та об’ємні заряди у зразках ПВДФ, поляризованих застосуванням сильного поля при кімнатній температурі, не є термічно замороженими. Всі процеси їх зростання і релаксації взаємопов’язані. Якщо поляризація існує, то вона обов’язково компенсується захопленими зарядами. Мета статті полягає в більш глибокому дослідженні природи залишкової поляризаціїв ПВДФ шляхом порівняння ТСД під час послідовного нагрівання поляризованих зразків до все вищих і вищих температур (фракційна ТСД) з піроелектричними струмами, отриманими під час подальшого охолодження зразка в кожному тепловому циклі. Встановлено, що поляризовані зразки ПВДФ необхідно кондиціонувати шляхом нагрівання до 80 oC та охолодження для отримання стабільного пірокоефіцієнта.