ХАОТИЧНА ДИНАМІКА НАПІВПРОВІДНИКОВОГО GaAs / GaAlAs ЛАЗЕРA: НЕЛІНІЙНИЙ ХАОС-ГЕОМЕТРИЧНИЙ ІНФОРМАЦІЙНИЙ АНАЛІЗ - Prepelitsa, G. P. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2016)
На основі універсального хаос-геометричного і мультисистемного підходу вивчається низько та високо- розмірна динаміка генерації хаосу в напівпровідниковому GaAs / GaAlAs лазерному пристрої з запізненим зворотнім зв'язком. Для того, щоб виконати ефективне моделювання хаотичної динаміки нелінійних процесів в напівпровідникових системах та приладах розроблено комп’ютерний комплекс (з хаосгеометричним, нейромережевим блоками, блоком прогнозування, і т.і.), який, зокрема, включає в себе низку нових квантово-динамічних моделей динаміки процесів і покращені або принципово нові процедури та алгоритми нелінійного аналізу такі як метод ефективного кореляційного інтегралу, фрактальний аналіз, алгоритми середньої взаємної інформації та хибних найближчих сусідів, підхід до аналізу на основі показників Ляпунова, ентропія Колмогорова, метод сурогатних даних, моделі нелінійного прогнозу, спектральні методи, нейромережеві алгоритми тощо. Теоретично виявлені сценарії генерації хаосу, отримані кількісні дані про характеристики хаотичної динаміки, топологічні і динамічні інваріанти, зокрема, показники Ляпунова, ентропія Колмогорова, межа передбачуваності та інші.