ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ АЕРОЗОЛЬНИХ УТВОРЕНЬ НА РОБОТУ ОПТИКО-ЛОКАЦІЙНИХ ПРИСТРОЇВ - Santoniy, V. I.; Ivanchenko, I. A.; Budiyanskaya, L. M. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2017)
Метою роботи є дослідження взаємодії оптичного випромінювання з аерозольними утвореннями різного походження, визначення ознак наявності аерозольних перешкод і використання їх для перешкодозахисту оптико-локаційного пристрою (ОЛП). В основу методу дослідження покладено співвідношення між амплітудою відбитого сигналу і розсіювальними характеристиками аерозоля, а також довжиною лінії зондування. Дослідження проводилися в камері штучних аерозолів у діапазоні щільностей, що включає реальні атмосферні утворення. У дослідженнях використовувався макет ОЛП, електрична схема якого побудована по 2-канальному принципу прийому-передачі. Передавальний канал грунтований на GaAs-світлодіоді мікросхеми М72, що є фотодіодом з каскадом посилення. Виміряні залежності амплітуди відбитого сигналу від щільності аерозольної перешкоди показали, що при величині відбитої потужності меншої потужності джерела випромінювання на 66-84 дБ порогового спрацьовування ОЛП не відбувається. Залежність амплітуди відбитого сигналу від відстані до кромки аерозольного середовища показала, що чіткої реєстрації межі аерозолю не відбувається, але на відстані, визначуваній коефіцієнтом зворотного розсіяння випромінювання, формується перешкодовий сигнал. Методом реєстрації фотоприймачем порогового сигналу визначалася глибина області аерозольних утворень, здатна викликати збій в роботі ОЛП. Дослідження амплітудної характеристики ОЛП при русі в аерозольному середовищі показало наявність флуктуацій щільності, що викликають осциляції амплітуди. Результатом роботи є визначення діапазону значень щільності аерозольного середовища, в якому зворотне розсіяння випромінювання не приводить до порогового спрацьовування ОЛП. Виділені ознаки наявності аерозольного середовища – низька відносно перешкоди крутість наростання перешкодового сигналу і флуктуації амплітуди відбитого сигналу при русі ОЛП. Встановлений взаємозв’язок порогу спрацьовування фотоприймача ОЛП із глибиною області аерозольних утворень. Результати роботи дозволяють сформувати методи перешкодозахисту від дії аерозольних утворень.