СПЕКТРОСКОПІЯ АТОМIB В СИЛЬНОМУ ЛАЗЕРНОМУ ПОЛІ: НОВИЙ МЕТОД ВИЗНАЧЕННЯ ПАРАМЕТРІВ АС ЕФЕКТУ ШТАРКА, БАГАТОФОТОННИХ РЕЗОНАНСІВ ТА ПЕРЕРІЗІВ ІОНІЗАЦІЇ - Буяджи, В. В.; Глушков, О. В.; Мансарлійський, В. Ф.; Iгнатенко, Г. В.; Свинаренко, А. А. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2015)
В роботі досліджуються теортично характеристики багатофонних процесів в атомах в полі інтенсивного лазерного випромінювання, , зокрема, зсув та ширина, резонансів, переріз іонізації. Запропоновано новий послідовний підхід в спектроскопії атому в сильному реалістичному лазерному полі, оснований на релятивістському енергетичному формалізмі (S-матричний адіабатичний формалізм), методі релятивістської функції Гріна рівняння Дірака і релятивістській теорії збурень с Dirac-Kohn-Sham нульовим наближенням. У релятивістській теорії, адіабатична формула Гелл-Манн і Лоу для зсуву енергії пов’язана з електродинамічною матрицею розсіювання, яка включає в себе взаємодію як з полем лазерного випромінювання , так й полем вакуумного вакуума (радіаційний розпад). В методі використується опетимізовані базиси релятивістських орбіталей, які генеруються за допомогою процедури мінімізації калібрувально-неінваріантних (четвертий порядку КЕД теорії збурень) внесків в радіаційну ширину атомного стану. Підхід застосовано до кількісного розгляду багатофотонних процесів в атомах H, Cs, Kr,Mg та інших. Аналіз показує, що ззсув і ширина лінії багатофотонного резонансу при взаємодії атома з багатомодовим лазерним імпульсом (гаусова форма імпульсу) більше, ніж відповідний зсув і ширина у випадку взаємодії атома з лазерним імпульсом лоренцевої форми. З фізичної точки зору це, природно, забезпечується дією фотон-кореляційних ефектів і впливом модовой структури імпульсу лазерного випромінювання.