МУЛЬТИБІОСЕНСОРНА КОНДУКТОМЕТРИЧНА СИСТЕМА З АВТОМАТИЧНИМ НАЛАШТУВАННЯМ ТА САМОДІАГНОСТИКОЮ - Мельник, В. Г.; Василенко, А. Д.; Слицкий, А. В.; Дзядевич, С. В. (Сенсорна електроніка і мікросистемні технології, 2015)
Метою роботи є розробка кондуктометричних біосенсорних систем, заснованих на диференціальному методі вимірів локальних відмінностей електропровідності буферного розчину в двох біохімічних мембранах: робочій (активній) і референсній (пасивній). При дослідженнях застосовувалися структурні та алгоритмічні методи підвищення точності та швидкодії, розширення функціональних можливостей, поліпшення техніко-економічних та експлуатаційних характеристик засобів вимірювань. Розглядаються варіанти побудови вимірювального блоку мультибіосенсорної системи кондуктометричного типу з диференціальними сенсорами, які базуються на використанні зрівноваженого моста змінного струму. Запропоновані структури і алгоритми роботи мостових схем з кількома робочими та референсними кондуктометричними перетворювачами забезпечують їх автоматичне балансування з одночасною діагностикою придатності сенсорів. Забезпечено покращене пригнічення впливів неінформативних чинників середовища на результати вимірювань. Проаналізовано переваги і недоліки представлених технічних рішень, дано рекомендації щодо їх використання в залежності від динаміки досліджуваних біохімічних реакцій та інших вимог до вимірювальної системи. Показаний шлях спрощення конструкції диференціального кондуктометричного мультисенсора. Обґрунтовано можливість створення портативного мультибіосенсорного аналізатора кондуктометричного типу, придатного до серійного виробництва і практичного застосування, на основі раніше розроблених уніфікованих базових вимірювальних модулів.