ОСНОВНІ НАУКОВІ ДОСЯГНЕННЯ ІНСТИТУТІВ ВІДДІЛЕННЯ ФІЗИКИ І АСТРОНОМІЇ НАН УКРАЇНИ ЗА 2016 Р. МІСЦЕ І РОЛЬ НАУКИ В СУЧАСНОМУ СУСПІЛЬСТВІ І ПРОБЛЕМИ РЕОРГАНІЗАЦІЇ АКАДЕМІЇ НАУК

Автор(и)

  • V. M. Loktev ВФА НАН України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18524/1815-7459.2017.2.106602

Ключові слова:

фізика, фундаментальні дослідження, Академія наук, реорганізація

Анотація

У статті аналізуються результати наукової діяльності інститутів, що входять до складу Відділення фізики і астрономії (ВФА) Національної академії наук України, в контексті світового наукового процесу.

Показано, зокрема, що в Інституті фізики розроблено новий органічний суперлюмінесцентний зонд з високою роздільною здатністю для відтворення структури біологічних об’єктів або їх окремих елементів. В Інституті фізики напівпровідників ім. В. Є. Лашкарьова створили установку для сучасної нанозондової діагностики фізичних властивостей поверхні матеріалів. Відзначені досягнення світового рівня також в Інституті металофізики ім. В. Є. Курдюмова, Інституті теоретичної фізики ім. М. М. Боголюбова, Інституті магнетизму, Головній астрономічній обсерваторії та ряді інших підрозділів ВФА.

Значна увага приділяється аналізу різного роду проблем діяльності ВФА і Академії вцілому.

Наводяться значні статистичні дані, що характеризують ефективність наукової діяльності, значимість її для соціально-економічних чинників у розвинутих країнах.

Зазначається, що умови наукової діяльності в державі не дають можливості використати все-ще існуючий науковий потенціал для більш успішного її розвитку. Пропонуються, як дискусійні, шляхи і заходи організаційного плану різного управлінського рівня які могли б суттєво змінити стан справ у розвитку пріоритетних напрямів науки і використанні науки для ефективного розвитку економіки.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-07-10

Номер

Розділ

Фізичні, хімічні та інші явища, на основі яких можуть бути створені сенсори