ЗАСТОСУВАННЯ СУЧАСНИХ БІОСЕНСОРНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В ЕКОТОКСИКОЛОГІЧНОМУ МОНІТОРИНГУ ДЕЯКИХ ТОКСИКАНТІВ ПРИРОДНОГО (МІКОТОКСИНИ) ТА АНТРОПОГЕННОГО (ПЕСТИЦИДИ) ПОХОДЖЕННЯ. ЧАСТИНА І. МІКОТОКСИНИ.
DOI:
https://doi.org/10.18524/1815-7459.2013.3.110253Ключові слова:
мікотоксини, пестициди, токсичність, біосенсори, детектуванняАнотація
В огляді здійснено критичний аналіз використання сучасних біосенсорних методів для визначення токсичності сільськогосподарської продукції, ураженої шкідливими сполуками різного походження. Розглянуто деякі особливості впливу екотоксикантів на якість та безпеку харчових продуктів і кормів з метою загострення уваги на необхідності підвищення системи контролю їх споживчої цінності для людей і тварин.Посилання
А. В. Иванов, М. Я. Тремасов, К. Х. Папуниди. О причинах массовых микотоксикозов животных // Иммунопат., аллергол., инфектол., 1, сс. 192-193 (2010).
M. Rai, A. Varma. Mycotoxins in Food, Feed and Bioweapons. Springer-Verland Berlin Heildelberg, 406 s. (2010).
Y. Li, Z. Wang, R. C. Beier et al. T-2 toxin, a trichothecene mycotoxin: review of toxicity, metabolism, and analytical methods // J. Agric. Food Chem.,59(8.), pp. 3441-3453 (2011).
E. Tirziu, I. Nichita, D. Mot et al. Anatomopathological changes induced by mycotoxins // Animal Science and Biothechnol., 44(2), pp. 183-187 (2011).
W. L. Bryden. Mycotoxin contamination of the feed supply chain: implication for animal productivity and feed security //
Anim. Feed Sci. Technol., 173, pp. 134-158 (2012).
Q. Wu, V. Dohnal, L. Huang et al. Metabolic pathways of trichothecenes
// Drug Metab. Rev., 42, pp. 250–267 (2010).
Г. Д. Соколова. Молекулярная генетика биосинтеза трихотеценовых микотоксинов // Миколог. и фитопатолог., 45(2), cc. 105-118 (2011).
Г. П. Кононенко, А. А. Буркин Совершенствование методологии оценки токсинообразования у микроскопических грибов // Иммунопатол., аллергол., инфектол., 1., cc. 195-196 (2010).
А. А. Стахеев, Д. Ю. Рязанцев, С. К. Завриев. Выявление новых генетических маркеров для таксономической характеристики и идентификации грибов рода Fusarium // Биоорган. Хим., 37(5), cc. 662-671 (2011).
M. I. Dinolfo, S. A. Stenglein, M. V. Moreno et al. ISSR markers detect high genetic variation among Fusarium poae isolates from Argentina and England // European J. of Plant Pathol., 127, pp. 483-491(2010).
S. E. Arici. Screening of wheat varieties for their susceptibility against Fusarium crown rot // J. of Food, Agriculture, Enviroment., 10(3-4), рр. 404-408 (2012).
M. S. Saharan, A.Naef, J.Kumar, R. Tiwari. Characterization of variability
among isolates of F. graminearum associated with head scab of wheat using DNA marcers // Current Science., 92, рр. 230-235 (2007).
A. A. Stakheev, D. Yu. Ryasantsev, T. Yu. Gagkaeva, S. K. Zavriev. PCR
detection of Fusarium fungi with similar profiles of the produced mycotoxin // Food Control., 22, рр. 462-468 (2011).
K. Kulik. Detection of Fusarium from cereal grain using PCR assay // Applied Genetics., 49(3), рр. 305-311 (2008).
Д. Р. Кутлубердина, Р. М. Хайруллин. Токсическое влияние фильтрата
культуральной жидкости грибов рода Fusarium на семена пшеницы // Иммунопат., аллергол., инфектол., 1, сс. 198-199 (2010).
M. Königs, D. Mulac, G. Schwerdt et al. Metabolism and cytotoxic effects of T-2 toxin and its metabolites on human cells in primary culture. // Toxicol., 258, рр. 106–115 (2009).
Q. Wu, L. Huang, Z. Liu et al. A comparison of hepatic in vitro metabolism
of T-2 toxin in rats, pigs, chickens, and carp // Xenobiot., 41(10), рр. 863-73 (2011).
Л. П. Минаева, A. М. Григорьев, С. А. Шевелева. Исследование зараженности различных видов зерна плесневыми грибами // Иммунопат., аллергол., инфектол., 1, сс. 202-207 (2010).
О. В. Труфанов. Мониторинг загрязненности микотоксинами зерна и кормов в Украине в 2005-2010 гг. // Соврем. пробл. токсикол., 1-2, сс. 35-39 (2011).
M. Zaki, S. A. El-Midany, H. M. Shaheen et al. Mycotoxins in animals: occurrence, effects, prevention and management // J. of Toxicol. and Environment. Health. Sciences, 4(1), рр. 13-28 (2012).
Ю. П. Байбакова, И. Т. Хусаинов. Санитарное значение заспоренности
кормов грибами // Иммунопат., аллергол. Инфектол., 1, с. 183 (2010).
А. М. Зайченко, Е. В. Андриенко, У. С. Цыганенко Макроциклические трихотеценовые микотоксины: токсичность для теплокровных // Соврем. пробл. токсикол., 4, сс. 32-37 (2008).
Л. Н. Фетисов, Н. Н. Солдатенко, В. А. Русанов и др. Определение ми-
нимальнодопустимого уровня стеригматоцистина в кормах для поросят // Каталог инновационных разработок ГНУ СКЗ НИВИ Россельхозакадемии, г. Новочеркасск., сс. 23-24 (2011).
Yang Liu. Effects of feed types on OTA disappearance in goat rumen fluid // Australian J. of Animal Sciences., 24(2), рр. 1150-1158 (2011).
S. D. Upadhaya, M. A. Park, K. Jong. Ha Mycotoxins and their biotransformation in the rumen (reviw) // Asian-Aust. J. Anim. Sci., 23(9), рр. 1250-1260 (2010).
В. В. Рухляда, В. І. Головаха, А. В. Андрійчук та ін. Вплив фузаріотоксинів на гематологічний статус корів зі зниженим вмістом жиру в молоці // Ветеринарна медицина України., 12(190), сс. 31-33 (2011).
А. М. Зайченко, Е. В. Андриенко, У. С. Цыганенко. Влияние элементов
минерального питания на биосинтез макроциклических трихотеценов у Dendrodochium toxicum // Иммунопат., аллергол., инфектол., 1., С. 214 (2010).
А. Ерсали, К. М. Григорян. Контаминированность кормов и молока
Афлатоксином М1, в районе Шираз, республики Иран // Иммунопат., аллергол., инфектол., 1, с. 215 (2010).
К. И. Эллер, И. Б. Седова, Л. П. Захарова, И. В. Аксенов. Оценка загрязнения микотоксинами зерна урожаев 2006-2008 годов // Иммунопат., аллергол., инфектол., 1., сс. 213-214 (2010).
E. Verbrugghe, V. Vandenbroucke, Dhaenens M. T-2 toxin induced
Salmonella Typhimurium intoxicationresults in decreased Salmonella numbers in the cecum contents of pigs, despite marked effects on Salmonella-host cell interactions // Vet. Res., 43(1), рр. 22-32 (2012).
J. Seeboth, R. Solinhac, I. P. Oswald et al. The fungal T-2 toxin alters the activation of primary macrophages induced by TLR-agonists resulting in a decrease of the inflammatory response in the pig // Veterinary Research., 43., рр. 35-45 (2012).
P. Pinton, G. P. Laurence, K. C. Martine et al. The Effect on the Intestine of Some Fungal Toxins: The Trichothecenes // Current Immunology Reviev., 8(3), рр. 193-208 (2012).
J. Boonen, S. V. Malysheva, L. Taivernier et al. Human skin penetration of
selected model mycotoxins // Toxycol., 301(1-3), рр. 21-32 (2012).
Yun-fen Yao, Peng-de Kang, Xingbo Li et al. Study on the effect of T-2
toxin combined with low nutrition diet on rat epiphyseal plate growth and
development // Int. Orthop., 34(8), рр. 1351–1356 (2010).
J. He, T. Zhou, J. C. Young et al. Chemical and biological transformations for detoxification of trichothecene mycotoxins in human and animal food chains: A review // Trends in Food Sci. Technol., 21, рр. 67–76 (2010).
F. Forget-Richard, I. Oswald. Mycotoxines: quelles avancees scientifiques
pour une meilleure maitrise des risques ? // Innivations Agronomiques, 24, рр. 17-33 (2012).
Е .Л. Матвеева, В. И. Степанов. Органотропная оценка сочетанного воздействия Т-2 и афлатоксина В1 // Иммунопат., аллергол., инфектол., 1, с. 201 (2010).
M. De Boevre, J. D. Di Mavungu, S. Landschoot et.al. Natural occurrence of mycotoxins and their masked forms in food and feed products // World Mycotoxin J., 5(3), рр. 207-219 (2012).
Scientific Opinion on the risks for animal and public health related to the
presence of T-2 and HT-2 toxin in food and feed // EFSA Journal., 9(12), р. 2481 (2011).
E. Streit, G. Schatzmayr, P. Tassis et.al. Current situation of contamination and Co-occurence in animal feed-focus on Europe // Toxins., 2, рр. 788-809 (2012).
А. О. Берестецкий. Фитотоксины грибов: от фундаментальных исследований — к практическому использованию (Обзор) // Приклад. биохим. и микробиол., 44(5), сс. 501-514 (2008).
В. В. Мосолов, Т. А. Валуева. Участие протеолетических ферментов во
взаимодействии растений с фитопатогенными микроорганизмами (Обзор) // Биохимия., 71(8), сс. 1034-1042 (2006).
Е. Г. Конюхов. Ветеринарно-санитарная и биологическая оценка мяса
овец, леченных иммуноглобулином и бентонитом при комбинированном поражении Т-2 токсином и радиацией // Иммунопат., аллергол., инфектол., 1, с. 197 (2010).
Х. Ф. Мамедов. Радиолитическое разложение ниваленола в семенах тыквы // Уч. Зап. Таврич. Национ. Ун-та. Серия «Биология, химия»., 25( 4), сс. 289-293 (2012).
B. Kabak, A. Dobson, I. Var. Stretegies to prevent mycotoxin contamination of food and animal feed: a review // Food Sci., 46(8), рр. 593-619 (2006).
В. Антипов, В. Васильев. Система мероприятий по профилактике микотоксикозов животных и птиц // Ветеринария с/х. Животных, 9, с. 1821 (2009).
R. J. Wang, S. X. Fui, C. H. Miao et al. Effects of different mycotoxin adsorbents on performance, meat characteristics and blood profiles of avian broilersfed mold contaminated corn. // AsianAust. J. Anim.Sci., 19, рр. 72-79 (2006).
I. S. Nam, P. S. Garnsworthy, J. H. Ahn. Effects of freese dried citrus peel on feed preservation, aflatoxin contamination and in vitro ruminal fermentation. // Asian-Aust. J. Anim. Sci., 22, рр. 674-680 (2009).
M. Devreese, A. Osselaere, J. Goossens et al. Interaction between tylosin and bentonite clay from a pharmacokinetic perspective // Vet J., 194(3), рр. 437-439 (2012).
М. Є. Григоренко. Сорбувальна активність препаратів та кормових добавок, що використовуються для профілактики мікотоксикозів // Ветеринарна медицина України., 3, сс. 30-33 (2011).
М. В. Богач, О. П. Решетніченко, Л. П. Орлов та ін. Інактивація токсичності кормів при вирощуванні курчат // Ветерин. медиц. Укр., 4(194), сс.18-20 (2012).
F. Glavno, A. Piva, A. Ritieni et al. Dietary strategies to counteract the effects of mycotoxin ( review) // J. Food Prot., 64, рр.120-131 (2001).
H. Stefan, D. Hartingerb, M. Thamhesl et al. Degradation of fumonisin B1 by the consecutive action of two bacterial enzymes // Biotechnol., 145, рр. 12-129 (2010).
О. А. Могильная, А. П. Пузырь, В. С. Бондарь. Рост и биолюминесценция светящихся бактерий под воздействием афлатоксина В1 до и после его обработки наноалмазами // Приклад. биохим. и микробиол., 46(1), сс. 40-44 (2010).
А. Р. Валиев, Э. И. Семенов, М. Я. Тремасов. Влияние тималина на показатели иммунитета при Т-2 токсикозе // Иммунопат., аллергол., инфектол., 1, рр. 187-188 (2010).
T. Stein. Bacillus subtilis antibiotics: structures,s ynthesis and specific functions // Molecul. Microbiol., 56(4), рр. 845-857 (2005).
О. В. Труфанов. Профілактична дія Bacillus subtilis при Т-2 та НТ-2 токсикозах курчат // Соврем. пробл. токсикол., 4, сс. 31-34 (2007).
Е. Н. Иванов, Л. Е. Матросова, И. М. Еремеев и др. Использование биопрепаратов для обезвреживания кормов от микотоксинов // Иммунопат., аллергол., инфектол., 1, с. 193 (2010).
M. Busman, S. M. Poling, C. M. Maragos. Observation of T-2 Toxin
and HT-2 Toxin Glucosides from Fusarium sporotrichioides by Liquid
Chromatography Coupled to Tandem Mass Spectrometry (LC-MS/MS) //
Toxins (Basel)., 3(12), рр. 1554–1568 (2011).
Y. Li, Z.Wang, W. Shi et al. Determination of deoxynivalenol in cereals by
immunoaffinity clean-up and ultra-high performance liquid chromatography tandem mass spectrometry // Methods Chromat., 56(2), рр. 192-197 (2012).
N. E. Ediage, D. J. Di Mavungu, S. Song et al. An LC-MS/MS method for
multi-detection of myctoxin biomarkers in human urine // Analyt. Chim. Act., 741, рр. 58-69 (2012).
И. Б. Седова, Л. П. Захарова, В. В. Пименова и др. Применение иммунохимических и хроматографических методов для мониторинга загрязнения зерновых трихотеценовыми микотоксинами группы А // Вопр. пит., 78(6), сс.21-25 (2009).
Y. Li, Y. Zhang, W. Shi et al. Determination of T-2 toxin in milk: a comparison of three formats of immunoassays // Analytical. Letters., 45, рр. 2425-2435 (2012).
P. Li, Q. Zhang, W. Zhang. Immunoassays for aflatoxins // Analyt. Chem., 28(9), рр. 1115-1126 (2009).
I. Basin, N. Andreotti, A. Hassine et al. Peptide binding to ochratoxin A mycotoxin: a new approach in conception of biosensors // Biosens. and Bioelectron., 40(1), рр. 240–246 (2013).
I. Goryacheva, S. De Saeger. Immunochemical detection of masked mycotoxins (а short review) // J. World Mycotox., 5(3), рр. 281-287 (2012).
Saeger De Sarah, Hans P. van Edmond Special issue: masked mycotoxins // J. World Mycotox., 5(3), рр. 203-206 (2012).
Y. M. Kim, S. W. Oh, S. Y. Jeong et al. Development of an ultrarapid one-step fluorescence immunochromatographic assay system for the quantification of microcystins // Environ. Sci. Technol., 37, рр.2899-2904 (2003).
L. Anfossi, C. Baggiani, C. Giovannoli et al. Lateral-flow immunoassays for
mycotoxins and phycotoxins: a review //Anal. Bioanal. Chem., 405(2-3), рр. 468-480 (2013).
L. Anfossi, C. Baggiani, C. Giovannoli et al. Optimization of a lateral flow immunoassay for the ultrasensitive detection of aflatoxin M1 in milk // Analyt. Chim. Act., 763, рр. 75-81 (2013).
C. F. Sally, C. Purnendu, N. Vasavada et al. Rapid detection of Mycotoxigenic molds and mycotoxins in fruit juice // ARI The Bulletin of the Technical Univer., 54(4), pp. 29-38 (2010).
T. B. Whitaker. Standartisation of mycotoxin sampling procedures: an urgent necessity // Food control., 14, pp. 233-237 (2003).
K. Karlshoj, P. V. Nielsen, T. O. Larsen. Differentiation of closeli related fungi by electronic nose analysis // J. Food Sci., 72, pp. 287-292 (2007a).
K. Karlshoj, P. V. Nielsen, T. O. Larsen. Prediction of Penicillium expansum spoilage and patulin concentration in appless used for apple juice production by electronic nose analysis // J. Agric. Food Chem., 55, pp. 4289-4298 (2007b).
Q. M. Afroz, K. Swaminathan, P. Karthikeyan et.al. Application on nanotechnology in food and dairy processing: an overview // Pak. J. Food Sci., 22(1), pp. 23-31 (2012).
B. Eggins. Himicheskie I biologicheskie sensory. Tehnosfera,M. 336 s. (2005).
И. А. Белых, А. М. Грек, А. В. Сакун и др. Аналиты в биосенсорах // Біофізич. Вісн., 25(2), cc. 144-158 (2010).
А. М. Кацев, О. А. Гойстер, Н. Ф. Стародуб. Изучение влияния микотоксина Т-2 на интенсивность биолюминесценции светящихся бактерий // Укр.біохім.журн., 75(3), cc. 99–103 (2003).
И. Е. Цыбульский, М. А. Сазыкина. Новые биосенсоры для мониторинга токсичности среды на основе морских люминесцентных бактерий // Приклад. биохим. и микробиол., 46(5), cc. 552-557 (2010).
В. А. Кратасюк, О. И. Егорова, Е. Н. Есимбекова и др. Люциферазный биотест для определения степени поражения фузариозом зерна пшеницы // Там же., 34(6), cc. 688–691 (1998).
О. С. Гойстер, Н. Ф. Стародуб, Г. О. Хмельницкий. Оценка токсичности
Т-2 микотоксина для Daphnia magna Straus методом возбужденной хемилюминесценции // Гидробиол.журн., 5, cc. 85–91 (2003).
A. L. Valimaa, T. Kivisto, I. Piia, et al. A novel biosensor for the detection of zearalenone family mycotoxins in milk // J. Microbiolog. Methods., 80(1), pp. 44-48 (2010).
S. Sarter, N. Zakhia. Chemiluminescent and bioluminescent assays as innovative prospects for mycotoxin determination in food and feed // Luminesc., 19(6), pp. 345-51(2004).
О. О. Солдаткін, О. С. Бурдак та ін. Розробка кондуктометричного біосенсора на основі ацетилхолінестерази для визначення афлатоксинів // Міжнар. Конф. СЕМСТ-5, Україна, Одеса, 4-8 червня, pp. 203 (2012).
Э. П. Медянцева, Х. Май Тхи Тхань, Р. М. Варламова. Определение
некоторых микотоксинов амперометрическими холинэстеразными биосенсорами // Учен.зап. Казан. Ун-та Сер. Естеств. Науки., 154(1), pp. 101-111 (2012).
N. Paniel, A. Radoi, J. L. Marty. Develipment of an electrochemical biosensor for the detection of aflatoxin M1 in milk // Sensor, 10, pp. 9439-9448 (2010).
E. Dinckaya, O. Kinik, M. K. Sezginturk et al. Development of an impedimetric aflatoxin M1 biosensor based on a DNA probe and gold nanoparcicles // Biosens. Bioelectron., 26, pp. 3806-3811 (2011).
N. H. S. Ammida, L. Micheli, S. Piermarini et al. Detection of aflatoxin B1
in barley: comparative study of immu-nosensor and HPLC // Analyt. Lett., 39, pp. 1559-1572 (2006).
Y. Tan, X. Chu, G. L. Chen et al. A signal-amplified electrochemical immunosensor for aflatoxin B1 determination in rice // Analyt. Biochem., 397, pp. 82-86 (2009).
A. E. Radi, X. Munos-Berbel, M. Cortina-Puing et al. An electrochemical
immunosensor for ochratoxin A based on immobilisation of antibodies on diasonium-functionalised gold electrode // Electrochim. Acta., 54, pp. 2180-2184 (2009).
S. Piermarini, G. Volve, F. Ricci et al. Electrochemical methods for aflatoxin B1 and type A trichothecenes: a preliminary study. // Anal. Lett., 40(7), pp. 1333-1346 (2007).
A. C. Mak, S. J. Osterfeld, H. Yu et al. Sensitive giant magnetoresistiveased immunoassay for multiplecs mycotoxin detection // Biosens. Bioelectron., 25, pp. 1635-1639 (2010).
J. C. Vidal, L. Bonel, P. Duato et al. An electrochemical competitive biosensor for ochratoxin A based on a DNA biotinylated aptamer // Biosens. Bioelectron., 26(7), pp. 3254-3259 (2011).
J. C. Yu, A. Hrdina, C. Mancini et al. Moleculary imprinted polypyrrole encapsulated carbon nanotubes in stainless steel frit for micro solid phase extraction of estrogenic compounds // J. Nanotechnol., 7, pp. 3095-3203 (2007).
R. Gaazala-Kopciuch, K. Cendrowski, A. Cesarz et al. Determination of zearalenone and its metabolites in edometrial cancer by couplend separation techniques // Anal. Bioanal.Chem., 401(7), pp. 2069-2078 (2011).
T. Mausia, D. De Smet, G. Qu et al. Molecularly imprinted polymers as specific adsorbents for zearalenone produced by precipitation polymerization and applied to mycotoxin production // Analytical.
Letters, 44(16), pp. 2633-2643 (2011).
Т. А. Сергеєва, О. В. Пілецька, Л. А. Гончарова та ін. Сенсорна
система на основі молекулярноімпринтованих мембран для селективного визначення Афлатоксину В1 // Укр. Біохім. Журн., 80(3), cc. 84-93 (2008).
D. De Smet, S. Monbaliu, P. Dubruel, et al. Synthesis and application of a
T-2 toxin imprinted polymer // J. Chromatography A, 1217, pp. 2879-2886 (2010).
D. De Smet, P. Dubruel, C. Van Peteghem et al. Development of a molecularly imprinted polymer for patulin in apple juice // World Mycotoxin J., 4(4), pp. 375-383 (2011).
D. De Smet, P. Dubruel, C. Van Peteghem et al. Molecularly imprinted
solid-phase extraction of fumonisin B analogues in bell pepper, rice and corn flakes. Food Additives and Contaminants Part a-Chemistry Analysis Control Exposure & Risk Assessment // World Mycotoxin J., 26(6), pp. 874-884 (2009).
X. Jin, L. Chen, J. Jiang et al. Piezoelectric immunosensor with gold
nanoparticles enhanced competitive immunoreaction technique for quantification of aflatoxin B1 // Biosens. Bioelectron., 24(8), pp. 2580-2585 (2009).
A. V. Nabok, A. Tsargorodskaya, A. Holloway et al. Registration of T-2
mycotoxin with total internal reflection ellipsometry and QCM impendance
method // Biosens. Bioelectron., 22(6), pp. 885-890 (2007).
Н. В. Белоглазова, С. А. Еремин. Определение Афлатоксина В1 в пиве
методом поляризационного флуоресцентного иммуноанализа // Иммунопат., аллергол., инфектол., 1, 183-184 (2010).
Chris Maragos. Fluorescence polarization immunoassay of mycotoxins:
(review) // Toxins (Basel)., 1(2), pp. 196-207 (2009).
V. Lippolis, M. Pascale, S. Valenzano et al. A rapid fluorescence polarization immunoassay for the determination of T-2 and HT-2 toxins in wheat // Bioanal Chem., 401(8), pp. 2561-71 (2011).
P. Nicholson, N. Magan, M. Olsen. Mycotoxins in food-detection and control // Woodhead Pablishing Limited, England., pp. 111-136 (2004).
M. V. Selma, P. Martinez-Culebras, R. Aznar. Real-time PCR based procedures for detection and quantification of Aspergillus carbonarius in wine grapes // J. Food Microbiol., 222, pp. 226-234 (2008).
А. А. Стахеев, С. К. Завриев, Д. Ю. Рязанцев. Эффективные
методы детекции и идентификации токсигенных грибов рода Fusarium, основанные на ПЦР в реальном времени // Семинар по проекту ЕС MycoRed “Пути снижения контаминации микотоксинами сельскохозяйственной продукции в России и ЕС: современные исследования и практичесике разработки», Москва. - 9-10 июня 2011г.
L. Nissen. PCR-based diagnosis and quantification of mycotoxin producing
fungi // J. Food Microbiol., 229, pp. 38-46 (2007).
J. Mitchell. Small мolecule іmmunosensing using surface plasmon
resonance. А review // Sensors., 10(8), pp. 7323-7346 (2010).
Н. Ф. Стародуб, В. М. Стародуб. Ориентированная иммобилизация
узнающих элементов биосенсорных датчиков // Укр. Биохим. Журн., 75(2), pp. 14-24 (2003).
О. С. Гойстер, Г. О. Хмельницький, С. В. Дзядевич та ін. Дослідження впливу модифікації чутливої поверхні імуносенсора з ефектом ППР
на визначення Т-2 мікотоксину з використанням полі- та моноклональних антитіл // Біотехнол, 2(2), pp. 111-117 (2009).
N. F. Starodub, N. F. Slishek, I. V. Pylypenko et al. Novel Immune
Biosensors Based on the Structured Nano-Porous Silicon for Control of Mycotoxins in Environmental Objects // Nanotech., 3, pp. 311–314 (2012).
J. P. Meneely, M. Sulyok, S. Baumgartner et al. A rapid optical immunoassay for the screening of T-2 and HT-2 toxin in cereals and maize-based baby food // Talanta., 81(1-2), pp. 630-636 (2010).
S. B. Nimse, T. Kim. Biological applications of functionalized calixarenes
// Chem. Soc. Rev., 42, pp. 366-386 (2013).
О. М. Шиванюк. Функціональні калікс[4]арени та калікс [4] резорциноларени в самоорганізації та молекулярному розпізнаванні. Дисетація д-ра хім.наук., 6 20.10.05., К., 312с. (2005).
О. С. Гойстер, Р. В. Родік, В. І. Кальченко та ін. Вивчення взаємодії мікотоксинів з тетраалкілкалікс[4]резорциноларени методом поверхневого плазмонного резонансу // Соврем. пробл. токсикол., 1, cc. 61-67 (2009).
G. Gupta , A. S. Bhaskar, B. K. Tripathi et al. Supersensitive detection
of T-2 toxin by the in situ synthesized π-conjugated molecularly imprinted
nanopatterns // Biosens. and Bioelectron., 26(5), pp. 2534-2540 (2011).
А. Е. Урусов, С. Н. Костенко, А. В. Жердев, Б. Б. Дзантиев.
Экспресс-метод определения Охратоксина А с использованием оптического сенсора Biacore //Иммунопат., аллергол., инфектол., 1, cc. 211-212 (2010).
D. Dorokhin, W. Haasnoot, M. C. R. Franssen et al. Imaging surface
plasmon resonance for multiplex microassay sensing of mycotoxins // Anal. Bioanal. Chem., 400(9), pp. 3005–3011 (2011).
Ying Wang, Nan Liu, Baoan Ning et al. Simultaneous and rapid detection
of six different mycotoxins using an immunochip // Biosens Bioelectron., 34(1), pp. 44-50 (2012).
Hana Šípová, Jiří Homola Surface plasmon resonance sensing of nucleis acids (review) // Analytica Chimica Acta, 761, P. 214-220 (2013).
Z. Zhang, P. Li, X. Hu et al. Microarray technology for major chemical
contaminants analysis in food: current status and prospects. A review // Sensors, 12, pp. 9234-9252 (2012).
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2013 Сенсорна електроніка і мікросистемні технології
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Авторське право переходить Видавцю.