ОПТИМІЗАЦІЯ ОДНОЧАСНОЇ РОБОТИ ТРЬОХ МІКРОБІОСЕНСОРІВ ДЛЯ МУЛЬТИАНАЛІЗУ ГЛЮКОЗИ, ЛАКТАТУ ТА ГЛЮТАМАТУ

Автор(и)

  • О. О. Солдаткін Інститут молекулярної біології і генетики НАН України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.18524/1815-7459.2012.3.114642

Ключові слова:

амперметричний мікроперетворювач, біосенсор, полі-діамінобензол, лактат, глюкоза, глютамат, мультианаліз, фермент

Анотація

Масив амперометричних біосенсорів використано для одночасного селективного визначення глюкози, лактату та глютамату. Для створення біоселективних елементів мікробіосенсорів використовували ферменти глюкозооксидазу, лактатоксидазу та глютаматоксидазу, що були іммобілізовані поперечною зшивкою глутаровим альдегідом з бичачим сироватковим альбуміном на поверхнях амперомеричних мікропереткворювачів. Отримані біосенсори в прямому ферментному аналізі демонстрували високу чутливість до відповідних субстратів. Час проведення аналізу складав менше хвилини. Діапазони біосенсорного визначення субстратів мало відрізнялись один від одного і знаходились в межах від 0,005-0,01 мМ до 0,5-1 мМ. Також, в роботі досліджено селективність амперметричних мікро перетворювачів до електроактивних речовин та наведено дані по перехресному впливу субстратів усіх використаних ферментів. Показано, що розроблені мікробіосенсори характеризуються доброю відтворюваністю сигналів та можуть бути використані для одночасного селективного мультианалізу глюкози, лактату та глютамату.

Посилання

Дзядевич С. В., Солдаткін О. П., Наукові та технологічні засади створення мініатюрних електрохімічних біосенсорів // Київ: Наукова думка. — 2006. — 255с.

Herbreteau B., Lafosse M., Morin-Al-lory L., Dreux M. Automatic sugar analysis in the beet industry. Part I // High Res. Chromatogr.— 1990. — Vol.13. — P. 239–243.

Vercelotti S. V., Clarke M. A. Comparison of modern and traditional methods of sugar analysis // Int Int. Sugar J. — 1994.— Vol.96.— P. 437–445.

Daly D. J., O’Sullivan C. K., Guil-bault G.G., The use of polymers coupled with metallised electrodes to allow H2O2 detection in the presence of electrochemical interferences // Talanta. — 1999.— Vol. 49, №3. — P.667–678.

Yang Q., Atanasov P., Wilkins E., Develop-ment of needle-type glucose sensor with high selectivity // Sensors and Actuators B: Chemical. — 1998.— Vol.46, №3. — P.249–256.

Sakslund H., Wang J., Lu F., Ham-merich, O., Development and evaluation of glucose microsensors based on electroche-mical codeposition of ruthenium and glucose oxidase onto carbon fiber microelectrodes // Journal of Electroanalytical Chemistry.— 1995.— Vol.397, №1–2.— P.149–155.

Wang J., Angnes L., Miniaturized glucose sensors based on electrochemical codeposition of rhodium and glucose oxidase onto carbon-fiber electrodes // Analytical Chemistry.—1992. —Vol.64, №4. — P.456–459.

White S. F., Turner A. P. F., Bilitewski U., Schmid R. D., Bradley J., Lactate, glutamate and glutamine biosensors based on rhodinized carbon electrodes // Analytica Chimica Acta.— 1994. — Vol.295, №3. — P.243–251.

Солдаткін О. О., Щувайло О. М., Сеспугліо Р., Солдаткін О. П., Розробка високочутливого та селективного амперометричного перетворювача для створення in vivo біосенсорів // Sensor Electronics and Microsystem Technologies. — 2010, — T.1(7), N. 2, — С. 51–60.

O’Neill R. D., Chang S.-C., Lowry J. P., McNeil C. J., Comparisons of platinum, gold, palladium and glassy carbon as electrode materials in the design of biosen-sors for glutamate // Biosensors and Bioelectronics.-2004.— Vol.19, №11.—P.1521–1528.

Zhang Y., Hu Y., Wilson G. S., Moatti-Sirat D., Poitout V., Reach G., Elimination of the acetaminophen interference in an implan-table glucose sensor // Analytical Chemistry.-1994.— Vol.66, №7.— P.1183–1188.

Moussy F., Harrison D. J., O’Brien D. W., Rajotte R. V., Performance of subcutaneously implanted needle-type glucose sensors employing a novel trilayer coating // Analy-tical Chemistry. — 1993. — Vol.65, №15. —P.2072-2077.

Yang Q., Atanasov P., Wilkins E., Development of needle-type glucose sensor with high selectivity // Sensors and Actuators B: Chemical. — 1998. —Vol.46, №3. — P.249–256.

Schuvailo O. M., Soldatkin O. O., Lefebvre A., Cespuglio R., Soldatkin A. P., Highly selective microbiosensors for in vivo measurement of glucose, lactate and glutamate // Analytica Chimika Acta — 2006. — Vol.573. — P.110–116.

Kelly S. C., O’Connell P. J., O’Sullivan C. K., Guilbault G. G., Development of an interferent free amperometric biosensor for determination of L-lysine in food // Analytica Chimica Acta. — 2000. — Vol.412, №1–2. — P.111–119.

##submission.downloads##

Опубліковано

2012-07-10

Номер

Розділ

Біосенсори